Warning: Undefined array key "str" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 12

Warning: Undefined array key "a-token-b" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 15
Dlaczego warto zainwestować w grill elektryczny? Przedstawiamy wady i zalety takiego rozwiązania – Madagaskar Restaurant & Cafe

Dlaczego warto zainwestować w grill elektryczny? Przedstawiamy wady i zalety takiego rozwiązania

Jeśli żyjemy w mieszkaniu i nie posiadamy własnego ogródka albo i posiadamy, ale za oknem plucha, to w głowie pojawiają się wspomnienia pysznego grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Czy nic nie możemy na to zaradzić i pozostaje obejść się smakiem? Nic bardziej mylnego. Grille elektryczne to prawdziwy hit, który docenią mieszkańcy bloków oraz wielbiciele grilla, którym pogoda krzyżuje plany. Jak to działa oraz czy naprawdę warto się zdecydować?

 

Jak działa grill elektryczny?

Możemy zdecydować się na grilla stołowego, który jest raczej mniejszy i mamy większe możliwości operowania nim, albo na grilla stojącego. Możemy wybrać również grill otwarty lub zamykany. Modele również różnią się między sobą sposobem przyrządzania grilla. W niektórych mamy metalowy ruszt, w innych natomiast płytę teflonową. Oprócz nich popularny jest również model raclette. Ten ostatni to naprawdę wielofunkcyjne urządzenie. Małe patelnie, które znajdują się pod płytą, pozwalają na jednoczesne przygotowywanie przeróżnych dań w tym samym czasie. Taki grill elektryczny nada się idealnie na każdą grillową imprezę.

 

Bez ograniczeń

Każdy fan imprez z grillem doceni zalety modelu elektrycznego. Jeśli posiadamy werandę, ale pada deszcz, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby impreza odbyła się w domu, a grill był przyrządzany na zewnątrz pod dachem. Jeśli mieszkamy w bloku, to również możemy zaprosić przyjaciół na grilla. Gdy dysponujemy do tego większym balkonem, to nawet jego przyrządzanie i spożycie może odbyć się na świeżym powietrzu. A gdy pogoda naprawdę nie dopisuje, to grillować można nawet w kuchni! Grill elektryczny ogrodowy nie wytwarza dymu, nie potrzeba ognia do jego rozpalenia. Możemy więc cieszyć się aromatem i smakiem grillowanej żywności cały rok w każdym miejscu z dostępem do prądu.

 

Grill elektryczny dla zdrowia

Potrawy przyrządzone na tradycyjnym grillu są pyszne, z tym chyba każdy się zgodzi. Przydymione kiełbaski, czy nawet warzywa nabierają wyjątkowego smaku. W grillu elektrycznym oczywiście tego dymu brak. Czy to jego wada? Zdecydowanie nie. Jedzenie tradycyjnego grilla od czasu do czasu być może nikomu nie zaszkodzi. Jednak, jeśli naprawdę dbamy o siebie albo kochamy grilla tak bardzo, że chcemy jeść go często, to brak dymu w przypadku grilla na prąd jest tylko ogromnym plusem. Ponadto, nie mamy do czynienia w takim wypadku z kapiącym tłuszczem, który w połączeniu z węglem może wytwarzać rakotwórcze substancje. Warto o tym pamiętać, jeśli zależy nam na dbaniu o zdrowie.

 

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, aby sprawdzić, czy nasz grill elektryczny posiada regulację temperatury oraz jaka jest jego moc działania. Wystarczająca moc do przygotowania stosunkowo szybko grilla wynosi około 2000 W. Powinniśmy również pamiętać o tym, że ważnym elementem grilla jest pokrywa, dzięki której szybciej przygotowuje się potrawę oraz o samej powierzchni grilla elektrycznego. Jeśli planujemy zapraszać wielu gości i to dla nich przyrządzać posiłki, to zdecydowanie powinniśmy pomyśleć o dużej i nieprzywierającej powierzchni grilla.