Warning: Undefined array key "str" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 12

Warning: Undefined array key "a-token-b" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 15
Oleje roślinne – jaki olej wybrać? – Madagaskar Restaurant & Cafe

Oleje roślinne – jaki olej wybrać?

W ostatnim stuleciu odnotowano dynamiczny wzrost spożycia olejów roślinnych. Nikogo nie powinno to dziwić, ponieważ wspomniane produkty można obecnie znaleźć w prawie każdym domu. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że użyte w nieodpowiedni sposób, mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Ich właściwości różnią się w zależności od tego, z jakich roślin są produkowane i sposobu, w jaki są przetwarzane. Istnieje kilka rzeczy, na które warto zwrócić szczególną uwagę przy ich zakupie.

Jaki olej wybrać?

Olej powinien być dopasowany do aktualnych potrzeb danej osoby i rodzaju obróbki termicznej. Przy pieczeniu lub smażeniu należy pamiętać o temperaturze dymienia danego produktu. Po przekroczeniu tego punktu, tłuszcz traci swoje walory smakowe, wartości odżywcze i nie nadaje się do spożycia.

Pod tym względem, najlepszym wyborem jest olej kokosowy. Składa się on w 90% z nasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni go odpornym na wysokie temperatury. W warunkach domowych ma stałą konsystencję i może przetrwać miesiące bez jełczenia. Ma on również potężne korzyści zdrowotne. Pomaga zwalczać złe bakterie oraz patogeny. Nie bez powodu uzyskał miano superfoods.

Niższym punktem dymienia charakteryzuje się olej słonecznikowy. Nie należy podgrzewać go powyżej 100 stopni Celsjusza. Mimo niekorzystnego stosunku kwasów tłuszczowych, wyróżnia się on największą zawartością witaminy E spośród wszystkich dostępnych na rynku olejów. Powinien być stosowany okazyjnie i tylko na zimno, np. jako dressing do sałatek.

Chociaż wprowadzenie do swojej diety olejów wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, istnieją obawy dotyczące nadmiernego spożycia kwasów omega-6. Niestety mogą się one przyczyniać do wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego. Stan zapalny z kolei może powodować problemy ze stawami oraz jelitami, otyłość, a nawet choroby serca. Warto o tym pamiętać i kupować oleje roślinne o prozdrowotnych właściwościach, które nie tylko dobrze smakują, ale także przyczyniają się do dłuższego życia.