Warning: Undefined array key "str" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 12

Warning: Undefined array key "a-token-b" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 15
Patelnia granitowa, czy ceramiczna? Którą wybrać do kuchni? – Madagaskar Restaurant & Cafe

Patelnia granitowa, czy ceramiczna? Którą wybrać do kuchni?

Patelnia to sprzęt bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię. Razem z garnkami i deską do krojenia tworzy podstawowy kuchenny ekwipunek. Jej wybór jednak nie zawsze jest prosty, tym bardziej że obecnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów patelni o powierzchniach wykonanych z różnych materiałów, a także przeznaczonych do smażenia na różnorakich urządzeniach. Do jednych z najpopularniejszych ich modeli należą patelnia granitowa, a także ceramiczna. Którą z nich wybrać by służyła nam jak najdłużej, a smażone na niej potrawy były zawsze smaczne i zdrowe?

 

DO CODZIENNEGO UŻYTKU

 

Smażenie potraw to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów przygotowywania posiłków. Niemal w każdym domu znajdziemy jedną lub więcej patelni przeznaczonych do różnego rodzaju dań – do frytek, grillowania, do ryb, czy też typu wok. Moglibyśmy jeszcze długo wymieniać. Patelnie te różnią się często formą, oraz materiałem z którego są wykonane. Nas jednak w szczególności interesują patelnie do codziennego użytku. Te od których wymagamy wyjątkowej wytrzymałości oraz funkcjonalności, a także korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Wśród nich dużą popularnością cieszą się w ostatnim czasie te wykonane z granitu, oraz ceramiczne. Jakimi zaletami oraz minusami mogą się pochwalić? Sprawdźcie poniżej.

 

PATELNIA GRANITOWA CZY CERAMICZNA?

 

Zacznijmy od najważniejszego, czyli materiału, a w tym wypadku granitu. Patelnię granitową w jej klasycznym wydaniu wzbogaca się najczęściej tak zwanym miałem granitowym, jak również powleka powłoką ceramiczno-tytaniczną. Ma to ogromny wpływ na jej trwałość, która jest zdecydowanie wyższa, niż w przypadku standardowych patelni. Taką patelnię praktycznie nie sposób zarysować, czy też poważnie, mechanicznie uszkodzić. Dzięki wytrzymałości możemy również zapiekać w niej różne dania w piekarniku, może bowiem wytrzymać wysokie temperatury. Powierzchnia ma również duży wpływ na to, że smażone jedzenie praktycznie nie przywiera do patelni. Na patelni granitowej z łatwością usmażymy jajko sadzone bez użycia oleju, bowiem jest to tak zwana patelnia non-stick. Koniec z koszmarem wielu domorosłych kucharzy 😉 Jeden z klasycznych modeli znajdziecie w tym miejscu: eldomagd.eu/pl/p/Patelnia-granitowa-PROMIS-GRANITE-non-stick-24-cm/2060.

 

Również patelnia ceramiczna może pochwalić się wysoką odpornością na zarysowania oraz ogólne zużycie. Potrafi również wytrzymać wysokie temperatury. (Aż do 450 stopni)! Przyjęło się uważać, że na ceramicznych patelniach najlepiej jest smażyć warzywa oraz rybę, jednak z całą pewnością sprawdzi się także w przypadku innych potraw. Niestety w jej wypadku nie możemy liczyć na nieprzywieranie jedzenia, dlatego konieczne jest używanie oleju. Plusem z pewnością jest stosunkowo nie wygórowana cena w porównaniu do patelni granitowej.

 

DLA KONESERÓW I DLA PRAGMATYKÓW

 

Która patelnia będzie zatem lepszym wyborem? Wszystko zależy od naszych priorytetów. Jeśli zależy nam nie tylko na funkcjonalności patelni, ale też na jej estetycznym wyglądzie powinniśmy wybrać patelnię o powierzchni granitowej. Będzie ona wspaniale wyglądać w nowoczesnej, stylowej kuchni. Pamiętajmy jednak, że takie rozwiązanie jest droższe. Jeśli natomiast nie jest dla nas problemem częsta wymiana patelni, a bardziej zależy nam na niskiej cenie i funkcjonalności na co dzień, to powinniśmy zdecydować się na patelnię ceramiczną.