Warning: Undefined array key "str" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 12

Warning: Undefined array key "a-token-b" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 15
Akcesoria do ekspresów ciśnieniowych – jakie wybrać? – Madagaskar Restaurant & Cafe

Akcesoria do ekspresów ciśnieniowych – jakie wybrać?

Ekspresy do kawy już od jakiegoś czasu przestały być dobrem, na które mogły pozwolić sobie tylko restauracje i kawiarnie. Teraz większość gospodarstw domowych jest wyposażonych w półprofesjonalne ekspresy ciśnieniowe, dzięki którym można w zaciszu własnego mieszkania zakosztować aromatycznej kawy. Warto zainteresować się wyborem akcesoriów.

Dzięki dobrom komplementarnym proces robienia kawy będzie dużo przyjemniejszy. Możemy też, dzięki użyciu odpowiednich produktów, wydłużyć czas eksploatacji urządzenia, które przecież mało nie kosztuje. Zobaczcie, jakie akcesoria do ekspresów warto kupić.

Filtry wody

Każde urządzenie, które wykorzystuje wodę – zwłaszcza wodociągową jest narażone na szkodliwe działanie kamienia.  Dlatego każdy ekspres od czasu do czasu wymaga odkamienienia. Niektóre urządzenia mają wbudowany czujnik, który podpowie, kiedy należy użyć odpowiedniego preperatu i oczyścić ekspres. Oczywiście możemy zaopatrzyć się w filtr wody, który działa na podobnej zasadzie co dzbanki filtrujące wodę pitną. Filtr usuwa cząstki stałe, chlor, rdzę i inne nieporządane substancje, które mogłyby zwyczajnie popsuć smak kawy. Oczywiście nie jest to obowiązkowe urządzenie, jako że można też stosować wspomniane wcześniej środki chemiczne. Przy zakupie należy kierować się tylko i wyłącznie naszym modelem urządzenia, by do niego dopasować kształtem filtr. Uwaga! Mimo użycia nawet najlepszych filtrów na rynku trzeba liczyć się z odkamienianiem środkami chemicznymi, jednak będzie to dużo rzadsze w przypadku zakupu dedykowanego urządzenia filtrującego. Zwykle filtry zużywają się po 2-3 miesiącach – wszystko zależy od ekspresu i ilości w nim zaparzanej kawy.

Środki chemiczne

Układ zaparzający wymaga czyszczenia, jako że kawa zawiera w sobie sporo osadzającego się instalacji tłuszczu. Rozwiązaniem będą tabletki czyszczące bądź płyny, które działają w podobny sposób. Producenci zalecają, by stosować je równo często co wszelkiego rodzaju odkamieniacze. Na rynku dostępne są także artykuły do czyszczenia aparatury do spieniania mleka. To bardzo ważne, by ten system utrzymywać w czystości. Niektóre ekspresy automatycznie pokazują, że układ spieniania potrzebuje czyszczenia i zwykle polega to na przepuszczeniu przez niego gorącej pary. Nie jest to jedyna metoda i przede wszystkim nie jest dokładna. Co jakiś czas warto użyć środka chemicznego, który z łatwością upora się z zabrudzeniami. Trudne zabrudzenia zewnętrzne można potraktować specjalną szczoteczką z odpowiednim włóknem na końcówce.

Naczynie ma znaczenie!

Oprócz czysto konserwacyjnych produktów warto pomyśleć o zakupie estetycznych i miłych dla oka naczyń. Co więcej, warto zakupić np. dzbanek do spieniania mleka (dotyczy to ekspresów kolbowych). Jego kształt jest przystosowany, by spienianie przebiegło sprawnie. Samo podanie kawy naszym gościom też może być w odpowiednim naczyniu. Kubki można zastąpić nowatorsko wyglądającymi szklankami, w których z powodzeniem można zaparzyć trójwarstwową latte, która zrobi wielkie wrażenie. Niektórzy inwestują także w specjalne stojaki i słoiki, w których kawa jeszcze w formie ziarnistej pięknie ozdabia kuchenne wnętrza. Przy odrobinie starań można niewielkim kosztem urządzić obok ekspresu prawdziwą świątynię kawy!