Warning: Undefined array key "str" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 12

Warning: Undefined array key "a-token-b" in /home/users/zaplecze4/public_html/restauracjamadagaskar.pl/wp-content/plugins/brandbay.php_/brandbay.php on line 15
Ser własnej roboty – samo zdrowie – Madagaskar Restaurant & Cafe

Ser własnej roboty – samo zdrowie

Kto z nas nie lubi sera? Świeży twarożek z rana z jogurtem i szczypiorkiem może zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. A ser żółty – do kanapek, do burgera, podpieczony na grzankach – pychota! Ser można jeść na wiele sposobów, a ten biały jest szczególnie zdrowy. Biały twaróg na sernik – czemu nie? Możemy mieć sprawdzone miejsca, z których kupujemy ser, jednak warto spróbować zrobić ser samodzielnie w domu.

Nie jest to trudne! Dużo mówi się aktualnie o konserwantach i innych polepszaczach smaku, które niedobrze wpływają na nasz organizm. Dlatego tym bardziej warto spróbować zrobić coś samemu – zdrowo i smacznie. A ile satysfakcji! Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że powróciła na to swego rodzaju moda. Robimy masło, dżemy, powidła, buraki, ogórki kiszone, pikle i wiele innych. Domowe serowarstwo nie jest skomplikowane, warto więc spróbować, a przynajmniej zagłębić się w temat.

W odpowiednie produkty, „narzędzia” do robienia sera można się zaopatrzyć w sklepach specjalnie dedykowanych własnym wyrobom. Potrzebna będzie chusta serowarska, prasa do serów, podpuszczka do sera oraz na pewno dobrej jakości mleko niepasteryzowane.

fot: czerwonygrzybek.pl/Serowarstwo/Podpu…

 

Sam proces nie trwa długo, około jednej dobry. Wystarczy podgrzewać mleko z podpuszczką i kefirem i czekać aż wytrąci się ser, który potem całkowicie odcieka w chuście. Serwatkę można pozostawić i wykorzystać w innych przepisach. Oczywiście zależy, czy chcemy uzyskać twaróg czy ser żółty – przepisy będą się wtedy różnić.